Marina Džukljev & Aron Porteleki

Marina Džukljev, piano
Porteleki Aron, drumms, viola

Live at Ring Ring Festival 2018. Released for Klopotec založba (SI)


REVIEWS

Na prošlogodišnjem Ring Ring festivalu u Beogradu, pre legendi svetske impro scene Ken Vandermark-a i Paal Nilssen-Love-a nastupile su regionalne snage u vidu dua Marine Džukljev, sada već sve afirmisanije pijanistkinje iz Novog Sada i Arona Portelekija, perkusioniste iz Budimpešte. Kao rezultat sjajnog nastupa, snimak istog se pojavio kao izdanje slovenačkog izdavača Klopotec pod nazivom Wonder Marks. Ovo izdanje čini jedna tridesetpetominutna celina koja odiše dramaturški konciznim oblikom i čistom lepotom improvizovanja. Džukljev na samom početku klavir tretira na perkusivan način, na šta se Porteleki pridružuje svojim bubnjem, te skoro neprimetno prelazi sa žica na dirke gde nas strpljivom gradacijom vodi iz minimalizma Julius Eastman-a do atonalnog haosa klavira uskomešanog sa činelama i drugim perkusijama, da bi zatim ponovo odahnula prepustivši se sporim ali i visprenim melodijama klavira i nežnim povlačenjem žica Aronove viole koje joj nagoveštavaju sledeći napad (ili odbranu). Džukljev i Porteleki su pokazali da sasvim skladno funkcionišu kao duo za šta je pre svega zaslužno njihovo vrhunsko poznavanje svog instrumenta ali i poprilično iskustvo koje oboje imaju u ansamblima slobodne muzike.

http://popscotch.org/


Poslednjih godina malobrojnoj, ali značajnoj grupi ovdašnjih umetnika posvećenih improvizaciji, pripada i novosadska pijanistkinja Marina Džukljev.
Primetna je želja učesnika evropske impro scene da često i rado nastupaju sa našom umetnicom, što se naročito ogleda u saradnji sa muzičarima iz okolnih država - Slovenije i Mađarske. Letošnji pijanistički resitali u Pragu i festival Hagen u Švedskoj, kao i nekoliko zakazanih koncerata u narednom periodu u zemljama zapadne Evrope, ohrabrujući su pokazatelji i potvrda o njenim kreativnim potencijalima. Do sada nevelika diskografska prisutnost, uglavnom vezana za izdanja violiste Silarda Mezeija, u septembru je upotpunjena pojavom kompakt-diska Wonder Marks), zvučnim dokumentom proizašlim iz saradnje sa mađarskim bubnjarem, perkusionistom i violistom Aronom Portelekijem, sa ovogodišnjeg majskog festivala Ring Ring, a u izdanju slovenačke diskografske produkcije Klopotec. Nadahnuti višegodišnjim radom i sveopštim doprinosom kretivnoj muzičkoj sceni, kao i prisustvu na festivalu Ring Ring američkog saksofoniste Kena Vandermarka, inače dugogodišnjeg zajedničkog prijatelja oboje umetnika, odlučili su se za igru reči i album nazvali Wonder Marks. Sposobni da ostvare spontan i otvoren integritet protoka različitih energija, ritmova i vibracija, uz evidentnu empatiju međusobnog slušanja, Marina Džukljev i Aron Porteleki, sa uspehom grade dinamičan zvučni svet, neometene gipkosti.
Autor emisije Milenko Mićanović

https://www.rts.rs/lat/radio/radio-beograd-3


Konačno, tu je i novosadska pijanistkinja Marina Džukljev, koja se etablirala kroz rad u postavama Silarda Mezeija. Sve je aktivnija u na srednjeevropskoj improvizacijskoj sceni, najviše kroz saradnju sa slovenačkim i mađarskim muzičarima, a prošle godine je imala veoma zapažen nastup na Ring Ring Festivalu sa bubnjarem Aronom Portelekijem, koji je ovekovečen i na albumu "Wonder Marks". Njen sada već zreo instrumentalni izraz u kome kombinuje proširene tehnike sviranja klavira, uticaje avangardnog džeza i klasičarsko obrazovanje, nagoveštava još bogatiju diskografsku karijeru u budućnosti.

https://www.espreso.co.rs

Photo: Vladimir Raskovic. Live at Ring Ring Festival 2018.