Primum Conventum w/ Denes Dobrei

Primum Conventum naziv je zvučno-scenskog performansa koji će izvesti dvoje umetnika kroz dijalog baziran na improvizaciji.

Naziv performansa označava njihov prvi susret pred publikom, iako ideja o saradnji postoji dugi niz godina.

Oboje sa tendencijama ka savremenom izrazu, Marina Džukljev na klaviru i Deneš Dobrei kroz pokret i glumu grade otvoreno delo u kojem eksperimentišu sa svojim idejama i uobličavaju ih, pokušavajući da stvore sinergiju između zvuka i pokreta.

Marina Džukljev, klavir
Deneš Dobrei, ples


Marina Džukljev, klavir

Završila je Akademiju umetnosti u Novom Sadu (Srb) na odseku klavir. Aktivna je na polju savremene muzike, improvizacije i primenjene muzike.
Sarađivala je sa brojnim umetnicima širom Evrope poput: Diatribes, Urs Leimgruber, Tomaž Grom, Joel Grip, Albert Markos, Szilard Mezei, Yedo Gibson, Vasco Trilla, John Dikeman, Isabelle Duthoit, Tristan Honsinger, Balazs Pandi, Noid, Rikeo Okuda, Antti Virtaranta, Aleksandar Škorić, Nina De Heney, Hans Koch, Bertrand Denzler, Jonas Kocher, Linda Sharrock i mnogim drugim.

Ostvarila je snimke za nacionalne kuće poput: RTV Slovenija, HRT3, RTS digital, Radio Beograd 3, Švedski nacionalni radio, Radio Novi Sad, a bila je i dugogodišnja saradnica Novosadskog pozorišta Ujvideki Szinhaz.

Nastupala je na festivalima i koncertnim serijama širom Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Austrije, Švedske, Italije, Švajcarske i Srbije.

Deo je organizacije Improstor, platforme i serijala koncerata improvizovane muzike u Novom Sadu, a organizuje i brojne radionice neidiomatske improvizacije
Članica je kvarteta, septeta, tenteta i velikog ansambla kompozitora i violiste Silarda Mezeia, sa kojim dugi niz godina snima i objavljuje izdanja.

Aktivna je članica dua Jaka Berger/ Džukljev, Manja Ristić/ Džukljev, Porteleki/ Džukljev; kao trija Džukljev/Berger/Šalamon, Mezei/Trilla/Džukljev, Drašler/ Džukljev/ Drašler kao i internacionalnog ansambla Šalter.


Deneš Dobrei, ples

Studirao je dramu u Novom Sadu, nakon čega odlazi u Suboticu gde igra u tamošnjem pozorištu. Godine 1986. osniva pozorišnu i plesnu trupu Nyari Mozi. Odigrao je brojne predstave sa svetski poznatim koreografom Jožefom Nađom.

Pored nastupa u pozorišnim predstavama Deneš Dobrei je igrao i u nekolicini filmova, a jedan od njih je i "Gondviseles" mađarskog reditelja Pála Erdösa.
Kao koreograf sarađuje sa brojnim rediteljima iz Srbije, Mađarske, Slovenije, Bosne, Rumunije i Francuske.

Za svoje delo EMMA u produkciji Narodnog pozorišta u Subotici dobio je Sterijinu nagradu za najbolju koreografiju.

Od 2006. godine predaje na LEDA Theater School kao i na Theatre de l’Acte u Toulousu, a od 2010. radi kao profesor na dramskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu.